Municipiul Sebeş este unul dintre cele mai importante oraşe din judeţul Alba datoritǎ dezvoltǎrii economice pe care o cunoaşte, mai ales în ultimul deceniu, fiind avantajat şi de poziţia sa geograficǎ. Situat în partea centralǎ a judeţului Alba, în sud-vestul Transilvaniei, Sebeşul se aflǎ la intersecţia celor 2 drumuri europene E 68 (Deva- Sibiu-Brasov) şi E 81 (Cluj- Sibiu- Pitesti). Distanţa dintre Sebeş si importantele oraşe din inima Transilvaniei este relativ micǎ: Alba Iulia la 15 km, Deva la 63 km, Sibiu la 55 km şi Cluj la 75 km, ultimele douǎ beneficiind şi de un aeroport internaţional, lucru care constituie un adevǎrat avantaj în dezoltarea regiunii.
Localitatea se situeazǎ la 45°57′ latitudine nordicǎ şi 23°34′ longitudine esticǎ, în zona de influenţǎ a muntelui şi la limita de separare a altor două unități naturale distincte: Podișul Secaşelor spre est şi culoarul Mureşului spre vest. În sud, Sebeşul se învecineazǎ cu Munţii Şurianu, cunoscuţi şi ca Munţii Sebeșului (Vârful lui Pătru- 2.130 m; Vârful Șurianu- 2.061 m). Datoritǎ reliefului şi peisajelor de poveste pe care le oferǎ împrejurimile, turiştilor li se oferǎ nenumǎrate posibilitǎţi de recreere, de la drumeţiile de primǎvara pânǎ toamna, pânǎ la sporturile de iarnǎ mult aşteptate de împǎtimiţii schiurilor şi saniei.
Temperatura medie anualǎ la Sebeş este de 9,3ºC.
Sebeşul numǎra circa 32 000 de locuitori, situându-se printre oraşele care, de la an la an, atrag tot mai mulţi tineri dornici sǎ se se stabileascǎ aici datoritǎ nivelului de trai pe care oraşul îl oferǎ şi a posibilitǎţilor de dezvoltare în carierǎ oferite de firmele de talie mondialǎ care au investit în micul oraş de la poalele munţilor Şurianu.
Majoritatea locuitorilor sunt români (83,01%), cu o minoritate de 4,09% pe care o constituie rromii. Alǎturi de ortodocşi, la Sebeş îsi mai practicǎ confesiunea şi romano-catolici, greco-catolici, evanghelici reprezentaţi de saşii care au mai rǎmas în una dintre cele şapte cetǎţi ale Transilvaniei, penticostali şi reformaţi chiar dacǎ cei din urmǎ nu într-un procent aşa de mare.
DATE GENERALE:
Coordonate: 45°57′36″N 23°34′12″E
Atestare documentarǎ: 1245
Localități componente: Lancrǎm, Petreşti, Rǎhǎu
Suprafața: 115,54 km²
Altitudine: 262 m.d.m.
Populația: (2011): 27 019 locuitori
Densitate: 240 loc./km²
Prefix: +40 258/358
Stema Municipiului Sebeș
În toate reprezentările heraldice, elementul principal al stemei Sebeșului este leul. Cea mai veche variantă a acesteia, cunoscută până în prezent, este cea redată pe o consolă a altarului bisericii evanghelice și poate fi datată în deceniul al treilea al secolului al XVI-lea. Cronologic, este urmată de o reprezentare în basorelief situată pe latura de est a Casei Clopotarului, ce datează din anul 1716. 0 altă stemă este cea din anul 1765, ce a fost amplasată inițial pe vechea clădire a primăriei, păstrată în prezent în colecțiile muzeului din Sebeș. Pe fațada principală a noului sediu al primăriei a fost montat un blazon executat din ciment în primul deceniu al secolului XX, ce a fost înlăturat în timpul regimului comunist, păstrat și el în muzeul nostru. În Monitorul Oficial nr. 279 din 3 decembrie 1934 a fost publicată, devenind astfel oficială, o variantă a stemei medievale ce avea ca punct central leul rampant redat pe un scut asimetric, trimbrat de o coroana murala cu trei turnuri. Ultima stema a municipiului Sebeș a fost adoptata în anul 2005, după publicarea în Monitorul Oficial nr. 1 369/ 2005. Ea se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite de culoare roș ie, pe care se află un leu rampant încoronat de culoare aurie. Scutul este trimbrat cu o coroană murală argintie cu 5 turnuri, simbol al rangului de municipiu.