Date de contact:
COLEGIUL NAȚIONAL “LUCIAN BLAGA” SEBEȘ
Str. Călugăreni nr. 49
Tel/Fax 0258731217 / 0258730756
Email colb.sebes@yahoo.com
Site www.cnlb.ro
Director prof. BULBUCAN MIOARA
Scurt istoric
Prima şcoală din Sebeş, declarată gimnaziu în 1858, şi care a funcţionat ca liceu, a fost Gimnaziul Evanghelic din Sebeş. La această şcoală germană bazată pe respectul valorii, pe o pregătire foarte bună, pe disciplină şi punctualitate au învăţat, în decursul timpului, foarte mulţi români. Pe frontispiciul clădirii acestui gimnaziu încă scrie “Bildung ist Freiheit-Cultura este libertate” – principiu demonstrat de cei care s-au format aici devenind personalităţi marcante ale culturii naţionale precum: Lucian Blaga poetul-filosof sub a cărui egidă ne desfăşurăm activitatea, istoricul David Prodan, pictorul Sava Henţia, muzicienii Caius Brediceanu şi Augustin Bena, academicianul Alexandru Roman, călătorul Franz Binder, episcopii Vasile Moga şi Albert Klein.
Iată cum descrie Lucian Blaga în “Hronicul şi cântecul vârstelor” spiritul german de atunci şi atmosfera de lucru, de învăţătură: “Se învăţau baladele lui Schiller, şi aveam prilejul să le aud declamate cu patos tineresc, acasă, prin parc, pe coridoare şi pretutindeni pe unde ne învârteam.” Remarcăm, cu mândrie, că încă se păstrează şi azi acea strădanie a tinerilor de a răzbate prin labirintul cunoaşterii şi de a încerca să-şi înscrie numele printre cei mai buni.
După primul Război Mondial, în anul 1919, se înfiinţează şcoala civilă de stat, altfel spus Gimnaziul Românesc care în anii imediat următori, sub directoratul profesorului Silviu Cărpinişianu, câştigă un prestigiu deosebit intrând într-o concurenţă colegială, bazată pe respect reciproc, cu gimnaziul săsesc. Prin pregătirea foarte bună asigurată elevilor, prin numărul relativ mare de absolvenţi care îşi continuau studiile în altă parte şi prin dascăli competenţi, dedicaţi şcolii, deci prin contribuţia esenţială la formarea elitelor comunităţii, cele două gimnazii, românesc şi săsesc au pus bazele înfiinţării Liceului din Sebeş, în anul 1945.
Liceul din Sebeş a beneficiat, încă de la înfiinţare, de un corp profesoral competent, dăruit profesiei de dascăl, încrezător în şcoală şi în menirea ei. Acest lucru a fost confirmat pentru prima dată în urmă cu 64 de ani, în 1948, atunci când prima promoţie a liceului a susţinut examenul de bacalaureat la Alba-Iulia, în condiţii de maximă exigenţă şi chiar ostilitate. În pofida greutăţilor rezultatele au fost extraordinare, din 24 de absolvenţi au promovat 23. În decursul celor peste şase decenii de existenţă, munca de zi cu zi a profesorilor şi a elevilor a determinat identitatea şi evoluţia şcolii, construind în permanenţă dimensiunile sale esenţiale: tradiţie şi calitate. De altfel, de multe ori în decursul timpului, liceul nostru a fost în situaţii de criză, dar de fiecare dată salvarea şi consolidarea tradiţiilor liceului a venit de la cadrele didactice, de la profesorii care au muncit cu dăruire, pasiune, convingere şi credinţă. Aceasta a stat la baza consolidării concepţiei comunităţii locale că liceul este în zonă, principalul formator la elevii, de competenţe necesare specializării prin învăţământul superior. Dovadă stă faptul că unitatea noastră atrage în fiecare an cei mai buni elevi din municipiul Sebeş şi împrejurimi.
În perioada ultimilor ani, Colegiul Naţional “Lucian Blaga” a şcolarizat aproximativ 1040 de elevi în 36 de clase cuprinse în intervalul V-XII, sub îndrumarea a peste 65 de profesori cu înaltă calificare.
La ora actuală Colegiul dispune de o bază materială solidă (8 corpuri de clădire, 40 săli de clasă, internat, cantină, sală de sport, 2 terenuri de sport în aer liber, 2 laboratoare de fizică, un laborator de chimie, un laborator de biologie, 3 laboratoare de informatică, un laborator de limbi străine/AEL, un cabinet de matematică un cabinet de limba română, un cabinet de limba germană, o bibliotecă cu peste 50.000 volume din toate domeniile, o sală multimedia cu 80 de locuri, o sală de festivităţi şi activităţi cultural-distractive, un internat şcolar cu aproximativ 60 de locuri, o cantină şcolară şi un cabinet medical.
După 1990 între obiectivele colegiului s-a înscris şi deschiderea spre spiritul european, aceasta având un rol benefic şi asupra bazei materiale care a cunoscut un proces continuu de dezvoltare şi modernizare. De remarcat în acest sens este relaţia stabilită în ianuarie 1992 cu Liceul Clasic din Echternach Luxembourg. Vizitele reciproce au avut un impact deosebit asupra celor implicaţi, au fost descoperite valori şi mentalităţi, s-au stabilit prietenii trainice, au fost făcute donaţii în zeci de calculatoare şi alte bunuri de către liceul luxemburghez.
În anul şcolar 2008-2009 a început un parteneriat cu Wolfgang – Ernst – Gymnasium din oraşul Büdingen, Germania. Prima etapă a parteneriatului a implicat un schimb de 10 elevi şi doi profesori care au participat, timp de două săptămâni, la activităţi desfăşurate atât în Germania cât şi în România. Acest parteneriat funcţionează şi astăzi în acelaşi format: schimb şcolar în care sunt implicaţi 10 elevi şi doi profesori din fiecare şcoală care participă o săptămână la activităţi comune în Germania şi o săptămână în România.
Din anul școlar 2013-2014 a început un parteneriat între școala noastră și Institutul Goethe în urma căruia Colegiul Naţional “Lucian Blaga” a devenit “Școală Pasch”, acest parteneriat presupune cursuri și examene de limba germană, consiliere și suport, perfecționare, concepte și materiale, concursuri și evenimente, atât pentru profesori cât și pentru elevi.