Străşeni

[us_single_image image=”1917″]

Municipiul Străşeni este situat la 23 km de Chişinău, în direcţia nord-vest, pe malul râului Bâc, fiind amplasat în regiunea de codri a Moldovei şi ocupă o suprafaţă de 6082 ha, cu aproximativ 18.400 locuitori.

Legenda spune că pe dealul Coşnei, un oarecare căpitan de străjeri Teofan, a construit o casă în care se adăposteau străjerii ce vegheau Chișinăul. Astfel, se presupune că toponimul Străşeni provine de la cuvîntul străjeri, străjeni. Satul Străşeni este atestat documentar la 20 martie 1545. Începând cu a doua jumătate a secolului XX, localitatea cunoaşte o dezvoltare remarcabilă, devenind un centru industrial important.

Străşeni este una din puţinele localităţi din Republica Moldova unde ponderea terenurilor fondului silvic este foarte impunătoare şi constituie circa 40% sau 2.340 ha. Ca o curiozitate, în rezervaţia „Codrii” cu o floră şi faună extrem de surprinzătoare şi bogată, se află legendarul stejar al lui Ştefan cel Mare, cu o vârstă de peste 500 de ani.

Activitatea culturală se desfăşoară în cele 2 biblioteci orăşeneşti, Casa de Cultură şi Şcoala de arte. Dintre evenimentele culturale importante amintim Festivalul Republican de Muzică şi Poezie „Eminesciana” și Ziua oraşului. În Străşeni activează Orchestra de Muzică Populară „Cununa”, Ansamblul folcloric „Dumbrava Roşie”, Formaţia corală „Burebista”.

Deşi ne desparte Prutul, ne uneşte o limbă şi o istorie comună. Dorinţa de a reface punţi distruse, de a vindeca suflete amputate, de a redefini fraternitatea în contextul actual al Europei libere, profund democrate, ne obligă moral la reclădirea valorilor comune care au stat la temelia istoriei noastre. Astfel iau naştere primele contacte, îndeosebi în domeniul artistic şi cultural.

Odată stabilite, acestea au fost fructificate şi concretizate într-o invitaţie din partea municipalităţii sebeşene adresată primăriei din Străşeni, pentru a participa la Zilele Municipiului Sebeş, ediţia 2012. Prin hotărârea Consiliului Local Sebeș 265/22.10.2012 s-a aprobat încheierea înțelegerii de înfrăţire și cooperare a celor două oraşe, care s-a semnat efectiv la sfârșitul lunii octobrie a aceluiași an, odată cu deplasarea unei delegații din partea primăriei municipiului Sebeș în orașul Strășeni. Ca un rezultat al înfrăţirii, în 2014 se încheie unui acord de parteneriat între Primăria Străşeni şi instituţiile din Sebeş, acord care prevede realizarea unor activităţi cultural-artistice comune în perioada 1 noiembrie 2014 – 30 decembrie 2015 și în baza căruia Bibioteca din Strășeni primește o donație de 1500 de volume în limba română. Tot în acest context, putem menţiona şi tabăra de cultură şi civilizaţie “Acasă la noi” din luna august 2017, beneficiarii acestui proiect fiind tinerii din oraşul Străşeni, Republica Moldova.

Website-ul localității: www.straseni.md

Scroll to Top