Oraş cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, care se întinde pe o suprafaţă de 70.19 km2, Komárom este unul dintre cele mai vechi aşezări din Ungaria, locuită încă din Epoca de Piatră. Primii care s-au stabilit aici au fost celţii şi apoi romanii, care au întărit malurile Dunării cu fortăreţe şi tabere militare. Cea mai importantă dezvoltare a oraşului se produce la începutul secolului al XVIII-lea, când Komárom devine unul dintre cele mai populate oraşe ale ţării, jucând un rol semnificativ în timpul războaielor lui Napoleon, războiului de Independenţă şi Revoluţiei din 1848/49. În urma semnării Tratatului de la Trianon, se stabilesc noi graniţe, oraşul fiind divizat în două: la sud, Komárom care aparţine Ungariei, iar la nord, Komárno care aparţine Slovaciei. În ciuda acestei reconfigurări istorice, pe Komárom şi Komárno le uneşte atât o istorie comună dar şi cele două poduri peste Dunăre.
Atracţiile turistice ale oraşului includ Muzeul György Klapka, Muzeul Dunării, Termele Romane, Teatrul Ecvestru din Komárom, parcuri pitoreşti, expoziţii cu artefacte romane, precum şi binecunoscutele rămăşiţe ale Sistemului de Fortificaţii aflate atât în partea ungară, cât şi în cea slovacă. La sfârşitul secolului al XIX-lea, acest sistem de fortificaţii a fost considerat una dintre cele mai mari construcţii ale Imperiului Austro-Ungar, capabilă să adapostească 200 000 de soldaţi. În Komárom se regăseşte parcul Arboretu, parc silvic întins pe aproximativ 30 de ha, care cuprinde şi un sat de vacanţă cu căsuţe tradiţionale specifice, reflectând astfel tradiţia poporului maghiar.
Colaborările dintre comunităţile noastre s-au concretizat, în special, în schimburi culturale, vizite cu prilejul organizării evenimentului „Zilele Municipiului Sebeș”, şi sărbătorile localităţilor înfrăţite. Începând cu anul 2013, Municipiul Sebeş derulează un proiect comun cu Komárom, Komárno şi Kralupy nad Vltavou, din Cehia – “Tabăra Internaţională de Creaţie”, aflată sub semnul identităţii culturale şi artistice a fiecărei ţări participante.
Prin hotărârea Consiliului Local Sebeș nr. 150/21.08.2001, s-a aprobat înfrățirea propriu-zisă a celor două oraşe, în data de 15.09.2001 semnându-se Acordul de cooperare între Municipiul Sebeș din România şi oraşul Komárom din Ungaria. Aceasta oficializează relațiile de prietenie existente între cele două localități de mai bine de 10 ani.
Website-ul localității: www.komarom.hu